Domača lekarna preventivno poskrbi za vnetje maternice

Domača lekarna preventivno poskrbi za vnetje maternice

Endometrioza oz. vnetje maternice je bolezen, ki prizadene ženske reproduktivne organe. Celice, ki so podobne maternični sluznici, imenovane endometrijske celice, tako rastejo zunaj maternice. Endometriju podobno tkivo najpogosteje raste v medenici, jajčnikih in jajcevodih. V hujših primerih se lahko razširi tudi na reproduktivni sistem.

Najpogostejši simptom endometrioze je medenična bolečina, zlasti med menstruacijo. Namesto nadležnih krčev, ki jih med menstruacijo doživljajo številne ženske, pa ženske, ki imajo vnetje maternice, pogosto občutijo hude bolečine, ki jih je težko obvladati.

 

Enostavna domača sredstva za lajšanje simptomov in bolečin

Če se simptomi stopnjujejo in potrebujete olajšanje, je toplota eno najboljših domačih zdravil, ki jih imate na voljo. Toplota sprosti medenične mišice, kar zmanjša krče in bolečine. Za učinkovito zdravljenje krčev lahko uporabite tople kopeli, steklenice z vročo vodo ali grelne blazinice.

Izbirajte tudi protivnetna živila. To ne bo omogočilo hitrega lajšanja simptomov, a pomaga pri dolgoročnem obvladovanju endometrioze. Živila, ki se jim je bolje izogibati, so med drugim mlečni izdelki, predelana živila z visoko vsebnostjo rafiniranih sladkorjev, kofein, alkohol. Živila, katerih vnos je zaželeno povečati, pa so zelena listnata zelenjava, brokoli, zelena, borovnice, losos, ingver, semena chia ipd. Če ne gre drugače, protivnetna zdravila brez recepta lahko nudijo hitro olajšanje bolečih krčev, ki jih povzroča vnetje maternice. Takšno zdravila je na primer ibuprofen. Prepričajte se, da jih jemljete s hrano ali pijačo, da preprečite želodčne motnje in razjede, in jih ne uporabljajte dlje kot en teden.

 

Ingverjev čaj in kurkuma

Kurkuma ima močne protivnetne lastnosti, ki so lahko koristne, ko gre za vnetje maternice. Uporablja se lahko tudi za dolgoročno obvladovanje endometrioze.

Pri nekaterih osebah, ki občutijo vnetje maternice, se zaradi bolezni pojavlja slabost. Ingverjev čaj je eno najboljših domačih zdravil za zdravljenje slabosti, raziskave pa so dosledno pokazale, da je varen in učinkovit. Ingverjev čaj je na voljo v številnih supermarketih in trgovinah z živili. Dodajte jih v skodelico vrele vode in pijte dva- do trikrat na dan, ko se pojavi slabost.